Κουκουναρόπιτα Λήμνου

PDF
Εκτύπωση
E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Τετάρτη, 05 Μάιος 2010 10:32

Συστατικά:

  • 750 γραμμάρια αλεύρι καλαμποκήσιο,
  • 2 κουταλιές σπόρο μάραθου ή γλυκάνισο,
  • 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ,
  • 1 φλιτζάνι λάδι,
  • 1 σφηνάκι κονιάκ,
  • 1 ποτήρι πετιμέζι ή μέλι.

Οδηγίες:

Στη Λήμνο, αυτό το πανέμορφο νησί, παράγεται ενα εκλεκτό σκληρό σιτάρι, που δίνει αλεύρι κίτρινο, το οποίο είναι εξαιρετικό και για -ψωμί και για άλλα αρτοσκευάσματα. Δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να το βρούμε στο εμπόριο, επειδή οι μεγάλες αλευρο-βιομηχανίες αγοράζουν σιτάρια από διάφορους τόπους και τα ανακατεύουν. Παρ' όλ' αυτά, εδώ και δύο τρία χρόνια είχε εμφανιστεί στα σουπερμάρκετ σε σακούλες του κιλού το αλεύρι της Λήμνου, αλλά στη συνέχεια χάθηκε. Πάντως τα ψωμιά ή τα αρτοσκευάσματα που γίνονται απο σιταρένιο αλεύρι και είναι κίτρινα, απλά περιέχουν σκληρό σιτάρι. Κίτρινα όμως είναι και αυτά που γίνονται από καλαμπόκι, μόνο που το καλαμποκίσιο αλεύρι είναι πιο χοντρό από το σιταρένιο.

Με καλαμποκήσιο αλεύρι φτιάχνεται και το αρτοσκεύασμα που θα σας πω και είναι από τη Λήμνο. Και επειδή οι Λημνιοί το καλαμπόκι το λένε κουκ'νάρα, το παρασκεύασμα το ονομάζουν κουκουναρόπιτα. Τρώνε, βλέπετε, κι αυτοί κάμποσα φωνήεντα.

Βάλτε σε ένα λεκανάκι 4 φλιτζάνια αλεύρι καλαμποκιού μαζί με 2 κουταλιές γλυκάνισο ή σπόρο μάραθου και μια καλή κουταλιά μπέικιν πάουντερ. Ανακατέψτε το, κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε εκεί 1 φλιτζάνι λάδι και 1 σφηνάκι κονιάκ. Ανακατέψτε και τρίψτε το μείγμα με τις παλάμες. Προσθέστε χλιαρό νερό όσο χρειαστεί, για να γίνει κουρκούτι πηχτό που να μην πέφτει μόνο του από το κουτάλι. Αλείψτε με λάδι ένα ταψί, πασπαλίστε το με μπόλικο σουσάμι και αδειάστε το μείγμα. Προσέξτε να μην είναι παχύ αλλά ένα έως ενάμισι δάχτυλο λεπτό. Ισιώστε το με βρεγμένο κουτάλι και πασπαλίστε με μπόλικο σουσάμι όλη την επιφάνεια.

Ψήστε το στους 175° C σε προθερμασμένο φούρνο. Χρειάζεται 35-45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). Τραβήξτε το τότε για μια στιγμή και περιχύστε το με 1 ποτήρι πετιμέζι- ξαναβάλτε το στο φούρνο για 5 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί. Αν δεν έχετε πετιμέζι, περιχύστε την κουκουναρόπιτα με ζεστό μέλι, επίσης 1 ποτήρι. Είναι ενδιαφέρον να το δοκιμάσετε, είναι νηστήσιμο και πολύ ελαφρά γλυκό.